• Ruim 30 jaar ervaring
  • Gratis levering
  • Hulp bij installatie
  • Landelijke reparatieservice
0

Hoe kies ik de juiste plotter?

Je wil een plotter kopen, maar welke? Hoe weet je welke grootformaat printer je nodig hebt? Een uitermate belangrijke vraag. Hier vind je het antwoord.

Om tot een goede keuze te komen is het belangrijk om eerst een aantal vragen voor jezelf te beantwoorden.

Wat wil je gaan printen?

Per toepassingsgebied zijn er verschillende plotters. Zoek je een plotter die geschikt is voor het printen van bouwtekeningen, full colour posters of canvas prints? Er zijn gespecialiseerde machines voor grafische en technische toepassingen.

Welke papierformaten wil je printen?

Plotters worden voornamelijk uitgebracht in 24” (A1) en 36” (A0+) breedte modellen. Print je nooit groter dan A1 dan is een één-rol 24” machine vaak voldoende. Op een A1 plotter kun je tevens A2 printen zonder snijverlies. De 36” grootformaat printer is uitermate geschikt voor prints met een grootte van A0 en A1. Wanneer je vaak varieert in de formaten die je print, kun je het beste voor een twee rollensysteem kiezen.

Hoeveel m2 print je maandelijks?

Het printvolume is zeer zeker van belang voor de juiste keuze van de plotter. Ter illustratie:

  • Als je één tekening per dag print, is de prijs van inkten en papier minder van belang t.o.v. de aanschafkosten van de plotter;
  • Print je twintig tekeningen per dag? Dan is het raadzaam om naar de prijs per ml inkt en m2 te kijken. In de regel is het vaak zo, hoe duurder de plotter hoe goedkoper de prijs per ml inkt en per m2 papier.

Wil je tekeningen kunnen kopiëren of inscannen?

Als je tekeningen wil kopiëren of inscannen dan is een scanner noodzakelijk. Het merendeel van de fabrikanten hebben diverse modellen met een geïntegreerde scanner. Het is ook mogelijk om een losse scanner aan te schaffen.

Wil je de CAD/GIS tekeningen vouwen na het printen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een tekening te vouwen. De meest efficiënte manier is om een vouwer direct achter de plotter te plaatsen. Op deze manier wordt de print direct doorgegeven aan de vouwer en automatisch gevouwen. Een andere optie is een losse automatische vouwer of een handvouwer.

Mocht je nog meer willen weten om tot een goede keuze te komen. Neem gerust contact op met één van onze specialisten.


Meer advies

Onze KNNS-printprofessionals delen hun kennis over plotters en printing.